19. dubna 2017

/MŮJ PŘÍBĚH/ Vyhodili mě z vysoké?

Blíží se čas zkoušek, čas kdy musíme dokončit semestry na vysoké, jít do dalšího ročníku a nebo zakončit studium titulem. Ať je člověk na jakékoliv vysoké škole, tak nikdy to není snadné. Každý z nás je jiný a něco jiného mu jde. Někdo je na vysoké jen kvůli sobě, aby se rozvíjel, někdo si tím plní sny, někdo si něco dokazuje a někdo třeba jen neví co s životem a tak jde na vysokou a někdo si rozšiřuje vzdělání třeba kvůli rodičům. 
Samozřejmě, že různé školy, mají různé kvality a to platí i o různých fakultách. Jelikož mám spoustu lidí v okolí na VŠ skoro všude po republice, tak moc dobře z jejich vyprávění vím, že škola může být sebekvalitnější, ale sem tam se najde fakulta/obor, která je prostě slabší. Já osobně studuji na Univerzitě Tomáše Bati a ačkoliv škola není hodnocena jako nejlepší, najdou se zde studijní obory, které k těm nejlepším patří. 
Když jsem šla na vysokou, tak to nebyl můj sen a ani cíl. Moc jsem se o to nezajímala, dala jsem si přihlášku na obor, který byl co nejblíže k tomu mému a dále to neřešila. Může to vyznít  zvláštně, ale tato cesta nikdy nebyla mým snem. Každopádně na vysokou jsem se dostala. Přihlásila jsem se na Inženýrství ochrany životního prostředí na Fakultě technologické na UTB ve Zlíně. 
Už od prvního momentu jsem věděla, že tam nemám co dělat. Chemie, fyzika a MATIKA! nejsou moje silné stránky, ale naivně jsem si myslela, že to přece zvládnu. Nezvládla. Sice jsem nastoupila do letního semestru, ale už tehdy jsem věděla, že nemám šanci to udělat. Tento pocit se ve mě stupňoval pár týdnů, až jsem do školy začala chodit jen na vybrané předměty a přednášky a rozhodla se přejít jinam. 
Byla jsem sama ze sebe zklamaná, zahodila jsem rok života, jen kvůli tomu, že jsem byla nerozvážná a hlavně si myslím, že jsem svým rozhodnutím zklamala pár blízkých lidí. A sama o sobě začala pochybovat, říkala jsem si, že na to nemám, že nikdy nedostuduji a moje rodiče to bude mrzet. Zklamu je. Tento celý můj problém jsem vyřešila ukončením studia na zmíněném oboru a přešla jsem na Řízení environmentálních rizik, na Fakultu logistiky a krizového řízení do Uherského Hradiště, taktéž pod hlavičkou UTB. Můžu říct, že zde jsem již třetím rokem mnohem spokojenější, klidnější a už se těším na moment, kdy to i zde ukončím a konečně se vydám vlastní cestou, kterou budu řídit jen já sama :). 
Každopádně co Vám tímto krátkým článkem chci říci? To, že nastoupíte na vysokou a nezvládnete ji, není žádná ostuda, stalo se to už tisícům lidem před vámi a stane se to i dalším. Důležité je si uvědomit, že díky tomu, že jste skončili, nejste nijak méněcenní a i přes tento kopanec můžete ve studiu pokračovat dále jinde. Jen si stačí dát pořádný pozor, zatnout zuby a dát to. Do directu na instagramu mi už v minulosti psalo pár z vás, které se trápily tím, že tento přestup na VŠ nezvládly, cítí se trapně a podobně. Není to trapné, věřte mi. Prošla jsem si tím. To že jste sami ze sebe zklamaní musíte hodit za hlavu. Vím, že největší problém zde můžou být rodiče, kteří to občas nedokážou pochopit, že my jejich děti něco nezvládneme. Ale pokud budete k nim upřímní a společně to prodiskutujete, tak věřte, že to vezmou v pohodě a pochopí vás :). 

Věřím, že někteří z vás se se mnou ztotožnili a třeba si prošli tím stejným, budu určitě ráda, když mi napíšete do komentářů, jaká je vaše zkušenost! 💗

Takže na závěr, pokud někdy v životě zklamete, nedokážete to na co jste si věřili, tak nezoufejte. Buď začněte znovu a nebo zkuste něco jiného. Na světe je přece tolik krásných věcí i příležitostí, že je škoda trápit se něčím co bylo a nechat si ta omezovat svoji budoucnost a štěstí! 

Untitled MIKINA - www.Modnia.cz 
HODINKY - DKNY 

4 komentáře:

  1. Mě nevzali na mou vysněnou medicínu. Dokonce 2x (jo, to už je ostuda). Nedokázala jsem si představit nic jiného, ale v době přihlášek jsem si to samozřejmě pojistila, a tak jsem skončila na "blbé zemědělce". Vydržela jsem tam semestr, protože jsem si vybrala špatný obor, který mě nebavil. Druhý rok mě na medicínu opět nevzali, ale už jsem měla na zemědělce jiný obor, kde budu za chvíli dělat státnice. A světe div se, ona ta "blbá zemědělka" taky není taková sranda a to si o sobě nemyslím, že bych na to neměla mozkové buňky. Takže ano, každá škola má dobré a špatné obory i fakulty :) A lepší je podle mě změnit obor v začátku než za 10 zjistit, že to byla chyba a že se člověk ubíral špatnou cestou celou dobu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já teda nejsem vůbec studijní typ (už v první třídě jsem tajila úkoly, abych je nemusela dělat), ale na druhou stranu moc nechápu, že někdo nedá školu, na kterou se jednou už dal. Co je teda pro mě velká výjimka, je teda zrovna matika, chemie, fyzika. Na toto jsem prostě totálně blbá, takže tomuto se nedivím. Jinak taky mě to nebavilo, ale prostě jsem se to našprtala, okecala a bylo. Byla jsem rok na FAME ve Zlíně, pak jsem přešla na stejný obor do Olomouce, přímo do druháku, jen jsem dodělala nějaké jiné předměty, které se lišily. Moc ale nevím, že někdo nedá už na studiu Bc. obyčejné (šprtací) předměty jako je management, historie apod., prostě teorie.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelý článok, opäť, ako vždy. :))
    Veľmi rada si prečítam každý tvoj nový príspevok, čím ďalej tým zaujímavejšie články.:)

    Izabell zo sydneysleek♥

    OdpovědětVymazat
  4. juuuj, a keby som sa lepšie pripravila na prijímačky, chodila by som na takú istú školu ako ty :( až na to, že by ma nebavila :/ :D
    ja som sa po strednej zasa vzpriečila všetkých očakávaniam a rozkazom od rodičov a napriek tomu, že som študovala na strednej dejiny a dizajn, vybrala som sa študovať techniku.. Po všetkých vetách o tom, ako to nezvládnem a vyhodia ma a všetci sa mi budú za to smiať.. som úspešne dokončila 2.ročník, lepšie ako niektorí spolužiaci z gymnázia, zvládla som aj matiku, aj fyziku a aj chémiu a s radosťou pokračujem ďalej.. ♥
    tebe sa možno aj "hodilo" to, že si rok stratila, pretože si aspoň mohla vyskúšať zmenu.. nanešťastie je pravda, že o našej budúcnosti rozhodujeme vtedy, kedy nás viacej zaujíma farba a strih našich vlasov... :)

    OdpovědětVymazat