8. ledna 2014

Plesová sezóna - co mi na ni vadí, obecné rady a k čemu jsem dospěla?

Plesová sezóna se blíží, radujme se! No já se sice raduji, ale zároveň u mě tento rok nastává problém, protože jsem všechny svoje šaty rozprodala a nebo je darovala :D. Byla jsem chytré děvče.. Ale bohužel mě všechny omrzely a bylo mi líto, aby mi visely jen tak v šatníku. Každopádně tento rok jsem si pořídila šaty nové. Jsou akorát na cestě ke mně. Objednávala jsem z Asosu. Sestra s ním má velmi dobré zkušenosti, všechny šaty které jí přišly byly krásné a kvalitní, proto jsem to riskla taky :)
Ale abych se dostala ke konkrétnímu tématu. Například takové plesové šaty jsou velmi diskutabilní věc. Každý má na ně jiný názor. V 90% mladé holky (ne, že já bych byla nějak stará)volí šaty pod zadek, nebyla jsem výjimka! :) Časem mi došlo, že do delších šatů musí člověk dospět. Myslím, že nejlepší jsou šaty v midi délce/nad kolena/ke kolenům a nebo prostě na zem, ale k tomuto si musí dojít asi každý sám. Já už jsem uznala, že "mám na to věk", přeci jen mí za chvíli bude už "cet" :D. Víte jak to myslím :).
Každopádně, když to vezmu obecně, tak je samozřejmé, že když jdete na nějaký velký, "uznávaný" a významný ples, tak musíte dodržet dress code, který je většinou daný. Mám teď namysli třeba Ples v Opeře, kde byste si s krátkými šaty na 100% trhly ostudu! Ovšem pak tu jsou další plesy. Já bych je rozdělila na ty městské a ty vesnické (prosím nikdo se neuražte, nemyslím to nijak zle! :). Co se týče toho prvního, tak většinou jsou tyto plesy organizovány ve větším stylu a stále se dbá na dress code a na to, abyste byli řádně společensky oblečeni. Co se týká plesů na vesnici, tak mi přijde, že je to takové volnější a nikdo si s tím moc hlavu neláme. Už jsem zažila na takovém plese i smršť džinových šatů, džín u pánů a dokonce i dam a světe div se, někteří dojdou i v teniskách :X. Budiž je to jejich věc.. 

Asos - dvoje šaty mezi kterými jsem se rozhodovala. Vyhrály červené!

Ale asi se stále nedostávám k tomu co tím vším chci říct. Chci říci to, že vás prosím, abyste plesy brali jako reprezentativní událost (aspoň trochu), kam se vážně nehodí chodit s čouhajícím zadkem, bílými ponožkami v polobotkách, čouhajících silonkách v otevřených lodičkách a nedej bože se zařezaným prádlem a trčícími ramínky od podprsenky u šatů bez ramínek. Občas mi i přijde, že se některé slečny nemají vyloženě rády, když vidím v jakých šatech se trápí :/.
Co je další věc, tak je půjčování šatů. V dnešní době existuje nekonečné množství salónu s krásnými šaty, ceny jsou sice vyšší, ale pokud chcete zazářit, tak se to určitě vyplatí, ale... Vždycky dejte na svůj úsudek, ony totiž paní v salónech nejsou vždy upřímné a jsou schopné vám vnutit i ten největší kýč, který se k vám absolutně nehodí, nelichotí vám a já nevím co všechno.. Nejlepší je vždy sázet na jednoduchost a na to v čem se cítíte nejlépe:).
Vlasy, účesy a vše kolem toho. Pokud nejste zručné a chcete nějaký pěkný účes, tak  ve většině případech zajdete ke kadeřnici. Problém nastává v té chvíli, kdy se s kadeřnicí neznáte, nebo jí nedokážete vysvětli co chcete, popřípadě vůbec nevíte co umí či neumí a nikdy jste neviděli její ukázku práce a pak po ní chcete něco co nemá šanci zvládnou. Ve výsledku to dopadá ubrečenýma očima a účesem ve kterém se vůbec necítíte. Ano i to jsem zažila, ať už já a nebo moje kamarádky.Já osobně preferuji už jedině domácí úpravu, protože jsem byla skoro vždy zklamaná a dát 400,- za to, že mi někdo zaplete drdol na to fakt nemám náladu. Proto vždycky během plesové sezóny ocením clip in vlasy, se kterými se dá perfektně vyhrát :). Rada zní, vždycky volte někoho komu důvěřujete a máte s ním zkušenost :)
Clip-in vlasy LocaHair, foto vypůjčené od Fashion Lady An

Co následuje hnedka za vlasy je make-up. Občas netuším, proč slečny chodí zmalované jako velikonoční vejce a nebo oranžové jako pomeranč. Ano ano, malinko opálenější pleť sice vypadá dobře, ale nic se nemá přehánět. Každopádně pokud nejste na výrazné líčení zvyklé a nebo jste jej nikdy nezkoušely a rozhodnete se, že ho prostě chcete na ples vyzkoušet, tak pokud nejste zručné, zkuste raději pomoc v salónu a nebo si líčení natrénujte dopředu, abyste vychytaly všechny detaily :). Pokud se ovšem rozhodnete pro salón, tak mějte vždy aspoň nějakou představu a předchozí zkušenost. Co je mi sympatičtější, než všechny tyto kosmetické salóny a bůhví co, tak jsou slečny, které to baví a přivydělávají si tím, myslím, že každá najdete v okolí aspoň jednu :).
Přemýšlím co ještě mám na srdci a chci vám to říci. Možná by toho bylo ještě více, ale toto je ten základ co mě sem tam trápil a tížil, když jsem viděla jak někteří tyto události berou. Chtěla bych ještě jednou říci, že vším tím, co píši jsem si sama prošla a během čtyř let co každý rok navštěvuji nějaký ten ples, hlavně ples mojí střední školy, jsem pár zkušenosti a poznatků nasbírala, proto to prosím berte jako z pohledu lajka :).

Pokud chcete tipy na nějaké stránky s šaty, tak určitě koukněte na asos, kde probíhají slevy a nebo také na axparis. Mají krásné šaty většinou do tisícovky (ve slevách), což se myslím dá. Taktéž pěkné šaty po kolena anebo dlouhé jsem viděla v obchodě House a Mango :). Do komentářů klidně piště další tipy na kamenné obchody, kdyby někdo sháněl, tak ať ví kam se zajít podívat :).

Doufám, že si letošní plesovou sezónu všichni užijete. Já doufám v to, že nepotkám žádné trčící zadnice (sranda) :D a také v to, že si nikde nezvrtnu nohu jak to umím :).

Těším se na vše zkušenosti, klidně mi do komentářů napište co nemáte na těchto akcích rádi, zda vůbec na plesy chodíte a jaké šaty se vám třeba líbí. Budu se těšit! :)

53 komentářů:

  1. Jitu u nás to máme úplně to samé :D občas až koukám do čeho se některé holky dokážou navlíknout a co si vytvoří na obličeji :))
    Jinak neber to zle nebo rýpavě, ale musím tě opravit. Skoro v každém článku máš slovo aby jste, ale správně je to abyste. Vím, vypadá to nespisovně, ale takhle je to opravdu správně :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neberu to zle, vím že v tom dělám chybu, jdu to opravit, děkuji :)

      Vymazat
  2. Vzhledem k tomu, ze jsi pomerne mala a ani hubenejsi, tak na tobe budou ty cervene vypadat hrozne, promin je to jen muj nazor, ale na tyhle saty musis byt sakra pekne stihla a vysoka :) neber to zle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Modelka na fotce má 168 cm, já mám 170cm, plus zhruba 12cm podpatky a myslím, že konfekční velikost S/M není nic hrozného :).
      Ale uvidíme, sama jsem z nich nervozní, ale myslím, že to nic hrozného nebude :).

      Vymazat
    2. Tak to ani náhodou, já jsem si právě už včera na Instagramu říkala, že tobě budou slušet mnohem víc, než této modelce. Takový šaty potřebujou trochu tvary. Jsou překrásný, mně se líbí moc.

      Vymazat
    3. Kdyz to dozenes podpatkama, tak pohoda :) jen tyhle saty vypadaji prave takhle jen na hubenouckych modelinach, a tahle modelka ma tak velikost XXS, spis detskou 4ku :) na sirsich postavach proste neubodu mit krasny splyvavy efekt. Ale samozrejme tva vec :)

      Vymazat
    4. Jsem teda jiná slečna, nicméně Jitko musíš taky vzít v potaz, že ano - na stránkách je sice uvedeno, že modeka má vel. 8, ale většinou to mají vzadu různě přichycené atd. Já si objednala šaty č. 8 (mám stejnou postavu jako ty "modelky") a ejhle - ty šaty měly obří výstřih (a to mám prsa C) hodící se tak na velikost XL! I když je u šatů video, dám ruku do ohně za to, že měla ramínka upravená jako zbytek šatů. A tuhle zkušenost u Asosu nemám pouze já :) Tak jenom upozorňuji :)

      Vymazat
    5. Ještě bych dodala, že jsem asi měsíc na to objednala další šaty z Asosu a to samé - vzadu byly strašně volné a na videu modelce byly upnuté...a to určitě nemám tak úzký hrudník jako ony. Prostě to oblečení upravují tak, aby na modelce vypadaly skvěle, i když v reálu vypadají prostě jinak, protože už nejsou různě zúžené jako na modelce. Nechápu no :/

      Vymazat
  3. Otvorené špičky su zle? tak si to myslela? Otvorená špička je podľa mňa pohode len musia silonky byť bez toho sitia v predu. Podla mna je trapas aj neupravene nechty na nohách /rukách. Ja chodím na plesy rada a mám len šaty po kolená prípadne kúsok nad kolená. mám 23 a neprídem si na to stará keďže väčšinou chodíme na študentské plesy:) inak asos milujem a šaty mas krásne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, otevřené lodičky/sandálky jsou samozřejmě v pořádku, zle je podle mě, když si do toho někdo narve silonku, že to křičí do dálky :).
      A s těmi nehty také souhlasím :).

      Vymazat
  4. Ty saticky jsou úžasné, už se moc tesim na fotky! A co se týká ucesu - miluju ten, který jsi mi udelala na maturitak! :D:*
    BTW: tak dlouhý článek před zkouškou? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Objednávky dělám jedině dopředu :D. Spokojenost mě vždy mile potěší :).
      BTW: Bylo potřeba propláchnout mozek :D

      Vymazat
  5. Mě se hodně líbí šaty z Tally Weijl, ikdyž některé nemají přímo plesové, ale třeba opravdu nad kolena, ale mě se to na mladých holkách líbí, a mají občas nádherné i dlouhé :) za mě jedině to :) Jinak, vyfotíš se nám jak budeš vypadat ? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když bude všechno vycházet, tak se vám vyfotím, hlavně tedy šaty musí do 24.1. dojít :). Ale chystám se na víc plesů, tak snad se mi podaří udělat nějaké make-up tutoriály nebo aspoň náhledy a i fotky účesů bych chtěla zvládnout :)

      Vymazat
    2. Jé tak to se těším, červená Ti bude slušet moc!

      Vymazat
  6. Hezkej článek, snad bude přínosnej, protože některý fotky z plesů fakt stojí za to.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, ty červené šaty se mi moc líbí, ale bohužel jsem je na asosu nenašla, mohla by jsi mi poslat odkaz? Díky

    OdpovědětVymazat
  8. Taky nesnáším "holé zadky" na plesech :D

    OdpovědětVymazat
  9. Taky pokukuju už jen po dlouhých róbách, člověk si v nich připadá princeznovsky :)) ty červené ti budou slušet! <3

    OdpovědětVymazat
  10. Jituško vím, že to sem nepatří, ale chtěla jsem se zeptat, jestli si cvičila 30 DS od Jillian a jak si to cvičila? :) Těch 30 dní si cvičila Level 1, pak dalších 30 level 2? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý level se cvičí 10 dní :).

      Vymazat
    2. joo, už to vidím :) a vydržela si cvičit?

      Vymazat
    3. Ja to nikdy necvicila. Jen obcas jsem si zacvicila podle prvniho levelu :)

      Vymazat
    4. Já to zrovna cvičím, cvičí se 10 dní 1 level, 10 dní 2 level, 10 dní 3 level :) A doporučuji větší protahování na konci, pokud nejsi moc pružná :)

      Vymazat
  11. Oboje šaty jsou krásné (Asos nikdy nezklame), v těch červených budeš na plese absolutně středem pozornosti ;) Rozhodně bych si nikdy nevzala na sebe šaty z Tally Weijl, vždycky jich vidím plné sály a většinou se jedná o dost laciné odfláknuté modely, hodící se spíše někam do baru :)

    OdpovědětVymazat
  12. Jsi opravdu krásná na té fotce Ti to hodně sluší :)
    Nechápu tu kritiku co na tebe házely holky :(..
    Máš parádní vkus a umíš věci ladit :) šikulka :)

    OdpovědětVymazat
  13. jity a jaké je poštovné na asosu prosimtě? a je objednávka jednoduchá? ja se totiž věčně z cizích stránek bojím nakupovat ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Postovne je zdarma, takze platis jen tu danou vec. A objednavka je v pohode, zaregistrujes se a pak uz jen vyplnis udaje z karty. Musis tam mit jen aktivovanou platbu do zahranici a pokud ji nemas, tak by te to melo samo navest :).

      Vymazat
  14. Jituš na té fotce jsi nádherná :-). Vždycky obdivuji, jak si dokážeš vyhrát s vlasy a jejich úpravou. U mě je to horší.. Doufám, že si z toho článku mladé slečny vezmou nějakou tu radu, opravdu to nevypadá hezky, když někdo zvolí šaty pod zadek a bez ramínek, čouhají neodepnutá ramínka od podprsenky, nebo vykukuje podprsenka vytažená na zádech skoro ke krku (nebo jak to popsat).. Já už kolikrát přemýšlela, že si z Asosu také nějaké šatičky pořídím ale ještě jsem se neodhodlala.. :-) Ale letos budu státnicovat, tak nějaký na den "D" určitě vyberu.

    OdpovědětVymazat
  15. Tie cervene saty su nadherne, podla mna na tebe budu vyzerat skvelo! ;) Inak ja sa tento rok chystam prvykrat na skutocny ples, tak som zvedava ako to dopadne. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Reakce na anonyma, otevřená špička na ples se absolutně nehodí, stejně jako hodinky !:-)))

    http://zeny.e15.cz/clanek/pro-krasu/modni-tipy-na-plesovou-sezonu

    Zde něco málo tipech na ples ;-) taky sepisovala slečna z uherskobrodska.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://wanda.atlas.sk/plesova-sezona-desatoro-zenskeho-stajlingu/moda-a-krasa/moda-a-trendy/787454.html
      ;)

      Vymazat
  17. Mě se líbí ty červené, ale třeba já osobně bych si je nekoupila .. Na mě jsou moc křiklavé, ale jsou vážně pěkné a myslím, že ti budou moc slušet :)
    Já jdu na ples teď v pátek, není to můj ples, ale budu držet šerpy nástavbě a budu tam mít tři kamarády, tak se na ně aspoň půjdu podívat :)
    Na jednu stranu se na něj těšim, ale na druhou mám hrozné stresy :D .. Já se celkově necítím dobře v šatech, takže to bude taková zvláštní :D ..
    A na té fotce jsi nádherná ! Hrozně se mi líbí, moc ti to na ní sluší :) ..
    A když si tu psala, co se na ples nehodí, tak já mám takové losové šaty a sestra mi pořád říká, abych si k nim vzala černé silonky, že hnědé se k nim nehodí .. Co myslíš ..? Můžu si vzít černý silonky na ples ..? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím jak ty šaty vypadají, takže to je tak těžko říci na slepo. Ale když se zvolí správné doplňky, tak to nemusí vypadat špatně. Každopádně se vol především tak, ať se cítíš dobře a i s tělovými silonkami opatrně, ať zvolíš správný odstín a hlavně prosím bez lycry :)

      Vymazat
  18. otvorená špička na topánkach, podľa mňa môže byť ale pančušky do nej určite nepatria, len krásna pedikúra :) a ak už len nejaké chyby na svojich nohách nájdete tak sa oplatia tieto silonky :) http://www.bepon.sk/shop/detail-produktu/pancuchove-nohavice-peep-toe
    do sandálok sa samozrejme nehodia (ak máte tenké pracky) pančušky žiadne, tam už to vyžaduje dokonalosť prirodzenú
    a pokiaľ nejdete pred anglickú kráľovnú, tak otvorené topánky (v rámci normy a slušnosti) môžu ísť aj na ples :)
    červené šaty z asosu sú krásne a určite lepšia voľba ako tie čierne, tie sa na ples nehodia :) zlaté/kremovo-zlaté doplnky a je to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych šla určitě naboso - silonky vypadaj divně :)

      Vymazat
  19. Já mám 155 cm, takže je to celkem těžký s těma dlouhýma šatama, přijde mi, že by mě ještě zmenšily. V tomhle si vůbec nejsem jistá, právě. Ale já dlouhý šaty miluju a jsem mladší!:-D

    OdpovědětVymazat
  20. Jeeeemine na téhle fotce ti to opravdu moc sluší :)))

    OdpovědětVymazat
  21. Jsem moc zvědavá, jak v těch šatech budeš vypadat, věřím, že skvěle :) Já do takto dlouhých asi ještě nedospěla. Nikdy jsem neměla nějak krátké, to opravdu ne, ale na šaty až po zem fakt ještě nemám, nemůžu si ani vzít vysoké podpatky (přítel je prcek), tak nevím, jak by to na mě vypadalo...

    OdpovědětVymazat
  22. já mám nejraději šaty do půlky stehen, taková ta délka těsně nad nebo pod kolena mi prostě nesluší. takže já jedině do půlky stehen, nebo dlouhé... a o tom jsme se už pobavily :D ;) i když dneska jsem viděla krásné v háemku, a ty bych klidně nosila! měly spodní sukni jen do půlky stehen a vrchní byla ze šifonu až na zem. možná si takové časem seženu. z těch kratších mám ráda když jsou přestřižené pod hrudníkem nebo v pase, a pak řasená sukně do áčka :)

    jinak co nosí některé slečny na ples, to nestačím zírat :D občas mám pocit, že to snad ani nejsou šaty, ale nějaký delší top/halenka :D

    OdpovědětVymazat
  23. Jituško, mluvíš mi z duše. Taky jsem chodila v krátkých šatičkách, ale tento rok jsem "dospěla" a objednala maxi šaty z Asosu.
    Super článek, na tvůj blog jsem narazila náhodou na fb jdu číst dál:D!! Dii:)))

    OdpovědětVymazat
  24. Co opravdu nesnáším, tak jsou šaty bez ramínek, do kterých si slečna vezme podprsenku s takovými těmi průhlednými ramínky. Jejich účel je sice skrýt tu skutečnost, že že daná slečna má pod šatama podprsenku, ale mě přijde že jdou víc vidět než ta klasická ramínka. Stejně si myslím, že většina maldých holek si nemusí brát podprsenku, pokud samozřejmě nemají giga mega výstřih nebo průhledné šaty! Ve zbytku věcí s tebou také souhlasím - vždycky je nutné přizpůsobit oblečení akci, Přece jenom si na maturitní ples vezmu něco jiného než třeba na takovou tu vesnickou tancovačku (konec večera je většinou na obou akcích stejný, ale to je jedno :D)

    Letos mám dvoje šaty - jedny do půl stehen z HMka, na které jsem narazila před pár lety ve výprodejích a padly mi dokonale a úplně mě překvapilo, jak kvalitní jsou a jak krásně vypadají. A pak mám jedny dlouhé, letos nové, které ale nevím, kam si vezmu :)))

    OdpovědětVymazat
  25. Myslìm, že s Tvou postavou ty červené dobrou volbou nebyly. Je mi jasné, že je vezmeš na sebe tak jako rltak, ale myslím, že na tenhle typ postavy je třeba výška, štíhlá postava hodně hubené paže, jelikož ten vršek bude hodne dělat ramena.

    OdpovědětVymazat
  26. Na dlouhé šaty musí člověk dospět... no a na krátké musí mít postavu

    OdpovědětVymazat
  27. Dobrý článek, po delší době :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Určitě se pak přidej fotku, jak vnich vypadáš! :)

    Jo a nevíš prosímtě kdo napsal tenhle citát? : Jsme tolik obklopení lží, že upřímnost je brána jako urážka

    OdpovědětVymazat
  29. já třeba volím vždy kratší šaty, protože bohužel jsem hodně drobná a malinká a dlouhé šaty mi prostě nesedí-nesluší.
    jinak se zbytkem souhlasím
    Once Upon a Time

    OdpovědětVymazat
  30. Jíťo vůbec bych ty komentáře, které se snaží hanit délku šatů k tvé postavě nebrala vážně. Vypadají skvěle i když samozřejmě fotka a reál se od sebe mohou dost lišit. Každopádně si zvolila perfektně a tobě červená sluší. S vysokými podpatky to bude tím tuplem jiné...

    Mimochodem jsem tě viděla kdysi na Čepkově a musím říct že tvá postava na fotkách je dost zkreslená. A to také fotografie i kamery dělají (vím z vlastní zkušenosti). Většinou na fotce lidem přidají pár kilo navíc ale ty máš krásnou, normální postavu. A ten šedý kabát ti moc slušel. :)

    Mně se v poslední době hodně zamlouvají šaty řeckého typu. Kdybych byla plesový typ a chodila na ně, určitě bych já za sebe volila nějaké podobné. Nádherné mají na nelly.com ale ty ceny se tam pohybují trochu výše...

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj Jity, zajímalo by me jake budes k satum volit doplňky a hlavne boty? Také bych te chtěla poprosit, jestli bys mohla udelat clanek s plesovym licenim, jak se sama pekne namalovat a nejaky hair tutorial, který bych zvladla i sama, onemocnela mi kadernice a jsem z toho spatna, takze potrebuju nejaky pekny a lehky uces, který by zvladl každý laik. Kdyby se ti chtelo do takového clanku, urcite bych ti nebyla jen ja vdecna.. dekuji! :))

    OdpovědětVymazat
  32. Ja sii vezmu asi nude lodicky, cernou kabelku a vyrazni nahrdelnik.
    Pokud mi to vyjde, tak snad nejake tutorialy udelam :)

    OdpovědětVymazat
  33. také mě dost mrzí, že ženy či dívky dnes neberou plesy jako reprezentativní a kulturní událost, ale jako příležitost vzít si na sebe tu nejkratší sukni či šaty. krátké šaty mi nevadí, to chraň bůh, ráda se dívám na slečny, kterým to sluší, ale na takové události jako jsou plesy se takové šaty přece nehodí. vím, že sama bych si úplně dlouhé šaty také nevzala, ale ten trend se mi líbí a třeba ty červené šaty mi přijdou naprosto božské!

    OdpovědětVymazat