5. března 2014

Jak jsem si uvařila křenovou omáčku...

Tímto článkem se nechci zařadit mezi nespočet food blogů, protože těm bych nesahala ani po kotníky, ale včera jsem byla svým kulinářským uměním natolik očarována, že jsem si řekla, že se o to podělím s vámi. Důvod mého nadšení je prostý, onen včerejší recept jsem si totiž vycucala z prstu a byla jsem mile překvapena jak dobrý byl! 
Ovšem malé upozornění, pokud jste milovníci zdravého jídla a odpůrci masa, tak raději článek zavřete :).

To, že si dělám kuskus na tisíc a jeden způsob je všeobecně známé. To že si dokážu udělat jakékoliv maso, aby bylo poživatelné taky. Ale to, že nově umím udělat i omáčky, tak tím byla zaskočena i moje mamka! Upřímně já taky, protože by mě nikdy nenapadlo, že zrovna já budu péct, smažit a vařit zároveň. Ano, ano... i to se u  přítele v kuchyni včera dělo. O meruňkové buchtě netřeba básnit! :)
Takže, ale abychom se dostalo k tématu. Ráno jsem se rozhodla, že mému milému k večeři uvařím něco dobrého k snědku. A tím to začalo. Od té doby co jsem vyzkoušela vepřové maso na jablkách, mám totiž chuť s jídlem experimentovat a zkoušet nové a nové věci, které bych dříve nezkusila. A tak vznikl nápad na sýrovo - křenovou omáčku. Přiznávám, že křen mám v poslední době ráda, k masu je totiž dokonalý a to nemluvím ani o tom, jak je dobrý na čerstvém chlebu, tak proč z něj neudělat i omáčku, že jo? :)

Co budeme k přípravě potřebovat?
- dvě cibule (já použila červené)
- 1/2 kg kuřecího masa, které si rozporcujeme na plátky 
- 0,4 l vývaru 
- jeden menší křen, který si buď očistíte a nasekáte a nebo lépe, křen ze sklenice (já použila tak čtvrtku malé skleničky)
- sýrovou omáčku (Apetito a nebo domácí)
- jíšku /mouku (na zahuštění)
- sůl 
- pepř 
- olivový olej 

Jako první si nasekáme cibulku na drobné kousky, rozpálíme si velkou pánem (hlubokou) s trochou oleje a jdeme se věnovat masu. Maso si rozporcujeme, potřeme olivovým olejem a všechny kousky z obou dvou stran osolíme a opepříme. Mezitím si dáme cibulku na pánev, opečeme dozlatova a přidáme maso. Maso klasicky opečeme z obou dvou stran, dokud není jemně propečené. (Já během pečení maso zlehka podlévám vodou :)). Když je maso hotové, přendáme ho z pánve bokem na talíř a začneme se věnovat omáčce - na pánvi by vám měla zbýt šťáva z masa a cibulka. Přidáme 0,4l vývaru - nejlépe horkého, sýrovou omáčku a nakonec křen. Trochu povaříme a pokud vám omáčka nezačne houstnout přidejte i jíšku/mouku, každý jak je zvyklý. Když je omáčka hotová, přendáme maso z talíře opět na pánev, přikryjeme a necháme s omáčkou podusit. Zhruba po 5-10 minutách je hotovo. 

Jako přílohu jsem já osobně použila rýži, ale bude se hodit i kuskus a nebo brambory a určitě nějaká zelenina:).

Tímto Vám přeji dobrou chuť, doufám, že jsem zastánce zdravé stravy nijak nepohoršila a třeba zase za rok nějaký recept na blogu uveřejním :).

29 komentářů:

  1. jsi šikovná! :) a nic nezdravého na tom nevidím, náhodou křen je zdravý a pokud nepoužijeme sýrovou omáčku z taveňáku, tak je to ok :)

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to dobře :) ty jsi levák?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem preucena levacka, takze spoustu veci se mi lepe dela doleva :).

      Vymazat
  3. Pokud jsi pravačka, máš naopak příbor..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravacka sice jsem, ale nasi me preucovali. Puvodne jsem vsechno delala levackou a jist jako levak mi zustalo :).

      Vymazat
    2. Můžu vědět, proč tě přeučovali na pravačku?

      Vymazat
    3. Tak jsem se zeptala a mamky a řekla mi, že si nedokázala představit, že bych byla levačka :)

      Vymazat
    4. a jak píšeš? prý přeučení píšou škaredě, protože jim to druhou rukou nejde :-D jen mě to tak zajímá.teď už se to vůbec prý nepřeučuje :) dřív se to dělalo pravidelně..

      Vymazat
    5. Docela v pohodě :). Jakože jde to přečíst :D.

      Vymazat
  4. Vypada to moc dobre :-) jinak ja jsem pravak, ale pribor drzim od mala obracene. Ostatni to nechapou ale ja bych se jinak nenajedla :-D

    OdpovědětVymazat
  5. ty se ve světě neztratíš;) vypadá to moc hezky!

    OdpovědětVymazat
  6. To je změť chutí, které se k sobě vůbec nehodí. A nevypadá to taky moc dobře...

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam! A rozhodně se nejedná o nic nezdravého. Stačí na sýrovou omáčku použít čerstvý křen, nějaký méně tučný sýr, popřípadě zahustit celozrnnou či jinou "zdravější" variantou mouky (pro dobrý pocit :D) a mohou vesele baštit i dietářky :-D Jsi šikovná! Přítel má doma poklad.

    OdpovědětVymazat
  8. to vypada moc hezky! jen ja olivy moc nemusim, tak bych si k tomu dala třeba brokolici nebo šopský salát :)

    OdpovědětVymazat
  9. mmm, děkuju za inspiraci. Hned v sobotu se na to vrhnu :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Jsi šikulka! Jinak Tvůj blog mám moc ráda a vždy Ti to sluší, nenech se hlavně odradit nepříjemnými anonymy! Rozhodla jsem se založit si také blog a začít sdílet věci, co zatím byly jen v "šuplíku" tak budu ráda, když se mrkneš. ;-) http://roma450.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Bleh, to je šlichta.
    Hlavně, co takhle zainvestovat do rýže? Kdybys koupila UB, tak vypadá a chutná mnohem líp, než tyhle laciný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach.. Rýži jsem já nekupovala - mimochodem byla dobrá a nic špatného jsem na ní neshledala :).

      Vymazat
    2. no a jako Jitus, mela bys zainvestovat i do jinyho pepre, tenhle vypada hrozne lacine :D ne, tak sranda.. udivuje me, co vsechno se da resit.. jidlo vypada dobre, jsi sikula :)

      Vymazat
    3. To už je vážně k smíchu :D:D:D

      Vymazat
    4. To je neskutečný, jak někdo má potřebu rýpat za každou cenu, a když už není nic, do čeho by se mohl opřít, najde si takovou kravinu...........jako je rýže :D:D

      Vymazat